Śniadanie (kahvalti)
Zwykle jest lekkie i skromne. Zazwyczaj je się jajka, ser, miód, masło, oliwki i tureckie pieczywo bazlama, które jest podawane w formie okrągłych placków.
Przekąska (meze)
Jest to posiłek jedzony między śniadaniem a obiadem. Składają się na to różnego rodzaju sery w towarzystwie z warzywami, oczywiście tymi świeżymi. Do tego dochodzą rozmaite pasy i mocno przyprawione półsurowe mięso.
Obiadokolacja (akşam yemeği)
Tutaj ciężko stwierdzić jednoznacznie co jada się najczęściej. Większość jada mięso, ograniczając się to do jagnięciny, baraniny i wołowiny. Zwykle jest pieczone i podawane najczęściej w postaci skrawanego mięsa, döner kebap z tureckim chlebem lub jako szaszłyki, şiş kebab w towarzystwie ryżu. Z baraniny można zrobić również köfte czyli pulpeciki. Rzadziej jada się kurczaka, który również najczęściej jest pieczony. Na wybrzeżach bardziej popularne są ryby i krewetki.
Jednak i wegetarianie mają dość sporo możliwości. Mogą jeść grillowane warzywa, które można kupić prawie na każdym rogu większych miast w lub spróbować np. fasulye, czyli czegoś co przypomina naszą fasolkę po bretońsku, oczywiście bezmięsną.
Wśród przypraw i ziół królują zmielona papryka i mięta, a wśród tłuszczy oliwa z oliwek.
W Turcji jada się sporo pieczonego mięsa ale i świeżych warzyw.
Turcja to ogromna różnorodność smaku jak i zapachu.
Zwykle jest lekkie i skromne. Zazwyczaj je się jajka, ser, miód, masło, oliwki i tureckie pieczywo bazlama, które jest podawane w formie okrągłych placków.
Przekąska (meze)
Jest to posiłek jedzony między śniadaniem a obiadem. Składają się na to różnego rodzaju sery w towarzystwie z warzywami, oczywiście tymi świeżymi. Do tego dochodzą rozmaite pasy i mocno przyprawione półsurowe mięso.
Obiadokolacja (akşam yemeği)
Tutaj ciężko stwierdzić jednoznacznie co jada się najczęściej. Większość jada mięso, ograniczając się to do jagnięciny, baraniny i wołowiny. Zwykle jest pieczone i podawane najczęściej w postaci skrawanego mięsa, döner kebap z tureckim chlebem lub jako szaszłyki, şiş kebab w towarzystwie ryżu. Z baraniny można zrobić również köfte czyli pulpeciki. Rzadziej jada się kurczaka, który również najczęściej jest pieczony. Na wybrzeżach bardziej popularne są ryby i krewetki.
Jednak i wegetarianie mają dość sporo możliwości. Mogą jeść grillowane warzywa, które można kupić prawie na każdym rogu większych miast w lub spróbować np. fasulye, czyli czegoś co przypomina naszą fasolkę po bretońsku, oczywiście bezmięsną.
Wśród przypraw i ziół królują zmielona papryka i mięta, a wśród tłuszczy oliwa z oliwek.
W Turcji jada się sporo pieczonego mięsa ale i świeżych warzyw.
Turcja to ogromna różnorodność smaku jak i zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz