niedziela, 7 lipca 2013

Kebab na weekend


Chelow Kebab, Iran

Kebab rodem z Persji. Serwowany w towarzystwie ryżu i pomidorów.
Czas przygotowania 30minut
Składniki
  • baranina lub wołowina (400g)
  • bułka tarta (20g)
  • jedna duża posiekana cebula
  • kilka małych pomidorków koktajlowych
  • masło (20g)
  • kurkuma (10g)
  • cynamon
  • kolendra
  • chilli (według uznania)
  • ryż
Przygotowanie
Zmielić mięso i dodać do niego pozostałe składniki (oprócz pomidora, kurkumy i masła). Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować w podłużny kształt. Smażyć jak kotlety mielone lub grillować. Ugotować ryż i wymieszać z kurkumą. Podpiec lub grillować pomidorki. Na ciepły ryż połóż masło I gotowe!

fot/al-abraaj.com

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na bloga :)
    Biorę przepis i może uda mi się przygotować go na obiad :D
    mlwdragon.blogspot.com
    historiaadam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe pomysł na bloga... oryginalny ^^
    ja osobiście uwielbiam kebaby *,* więc na pewno będę wpadała częściej :D

    zapraszam do mnie ;)
    http://anuula.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny blog to mój
    www.thebest2000.blog.pl

    OdpowiedzUsuń