niedziela, 21 lipca 2013

Kebab na weekend

Adana kebab,Turcja

Pochodzi on z miejscowości Adana leżącej w południowej Turcji. Jest to prosty i niezwykle smaczny rodzaj kebaba.
Składniki:
  • mielona wołowina 500g
  • duża posiekana cebula
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka papryki chilli
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • posiekana kolendra
  • pasta lub koncentrat pomidorowy 50g
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso mielone wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i kolendrę. Na koniec do mięsa dodać koncentrat lub pastę. Mieszać tak by uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję. W oryginalnej wersji mięso nakładano na szabelki by piekło się również od wewnątrz. My możemy nabić nasze mięso na patyczki i podać w formie szaszłyków lub usmaż na oliwie z oliwek. Możemy również podać samego kebaba lub w towarzystwie ugotowanego ryżu z kurkumą oraz grillowanych papryczek chilli i pomidorków.

fot/fonipon.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz