Adana kebab,Turcja
Pochodzi on z miejscowości Adana leżącej w południowej Turcji. Jest to prosty i niezwykle smaczny rodzaj kebaba.Składniki:
- mielona wołowina 500g
- duża posiekana cebula
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżka papryki chilli
- 0,5 łyżeczki kuminu
- posiekana kolendra
- pasta lub koncentrat pomidorowy 50g
- sól i pieprz
Przygotowanie
Mięso mielone wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać wszystkie przyprawy i kolendrę. Na koniec do mięsa dodać koncentrat lub pastę. Mieszać tak by uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję. W oryginalnej wersji mięso nakładano na szabelki by piekło się również od wewnątrz. My możemy nabić nasze mięso na patyczki i podać w formie szaszłyków lub usmaż na oliwie z oliwek. Możemy również podać samego kebaba lub w towarzystwie ugotowanego ryżu z kurkumą oraz grillowanych papryczek chilli i pomidorków.
fot/fonipon.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz