Kebab to potrawa kuchni orientalnej, niekoniecznie tureckiej. Historia jest pod tym względem dość niejasna. Legenda głosi, że wynaleźli go perscy żołnierze piekąc mięso nad ogniem. Określenie obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy. W Polsce słowo kebab oznacz zazwyczaj doner kebap, w postaci mięsa drobiowego, baraniny, cielęciny lecz nigdy wieprzowiny! Pierwotnie było to skrawane mięso z pionowego rożna z surówką i serem owczym, współcześnie, jest to również takie mięso z surówką warzywną podawane w przaśnym chlebie, picie lub bułce. Zazwyczaj podawany z sosami ostrym łagodnym a nawet czosnkowym
Natomiast Durum kebab to kebab zawinięty. W Polsce najczęściej podawany w tortilli, przaśnym chlebie i różnych rodzajach naleśników.
Natomiast Durum kebab to kebab zawinięty. W Polsce najczęściej podawany w tortilli, przaśnym chlebie i różnych rodzajach naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz