Kebab na świecie

Kebaby wywodzą się z Bliskiego Wschodu. Później przyjęły się na Bałkanach, Kaukazie, w Azji Środkowej i Południowej. W języku angielskim słowo kebab oznacza po prostu szaszłyka na patyku, a w arabskim jest to mięso pieczone na płomieniach ognia. I w większości tak też kebaby na świecie wyglądają, są w postaci grillowanego lub pieczonego mięsa.
Afganistan
Z niego wywodzi się kilka odmian kebaba. Większość z nich jest w formie pulpecików z mięsa mielonego, najczęściej wołowego, przypominających kotlety mielone. Zwykle są wcześniej marynowane w ziołach.
Azejberdżan
Te kebaby to również grillowane na szpikulcu mięso, zwykle baranie marynowana w ziołach. Potem zawijana jest w lawasz, regionalne ciasto. Inną odmianą jest kebab z kawałków jagnięcych marynowanych w cebuli, octu oraz suku z granatu.
Chiny
Popularne w Chinach zachodnich szaszłyki marynowane z chilli i kminkiem. W sąsiednim Kirgistanie podawane są w nieco tłustszej odmianie. Dzięki temu stanowią zapas energetyczny na chłodne zimy. W Pekinie możemy spotkać kebaby z mięsa smażonego w oleju.
Cypr
Kiełbaski z mięsa mielonego, serwowane jest w picie wraz z śródziemnomorskimi dodatkami, a nawet pietruszką i cytryną.
Grecja
Najbardziej znany jest gyros, czyli siekane mięso najczęściej baraniny lub wołowiny. Serwowane w cieście pita z cebulą, ogórkiem, pomidorem i sosem jogurtowo-czosnkowym. Souvlaki to druga najbardziej popularna potrawa. Są to saszłyki z dowolnego mięsa w towarzystwie sosu tzatzyki i ryżu lub ziemniaków.
Indie
To właśnie one są wbrew pozorom jednym z zagłębi kebabów. Są to najczęściej kawałki mięsa grillowane i marynowanie, podawanie w lokalnych chlebkach. Przykłady to między innymi kurczak marynowany w jogurcie i przyprawach, czy marynowany w kolendrze i mięcie. Bardzo popularnym street foodem jest kati roll czyli posiekane mięso drobiowe lub cielęce z sokiem z limonki i ziołami w chlebku naan.
Iran
Tam od różnych rodzajów kebabów aż się roi. Najczęściej to szaszłyki. Istnieją połączenia z grzybami, pomidorem, cebulą i papryką i żółtkiem z jajka, takie potrawy najczęściej je się z ryżem lub lawaszem.
W Iranie jeżeli chodzi o mięso to króluje polędwica. Ciekawy jest też kebab z mięsa wołowego z sokiem z granatu, zmiażdżonych orzechów, pietruszki, zgniecionego czosnku i oliwy z oliwek.
Pakistan
Tam natomiast króluje mięso mielone. Różnego rodzaju klopsiki. Panują tam piekielnie ostre smaki, mięta, soczewica, cebula i kolendra.
Syria
W Syrii, szczególnie w Aleppo można skosztować wielu rodzajów kebabów, z mięsa jagnięcego. Można skosztować kebaba z sosem pomidorowym. Istnieją tam kebaby z np. truflami czy wiśniami.
Turcja
Czy to trzeba komentować? Tutaj kupimy każdego kebaba jaki istnieje. Wszystkie połączenia mięsne i warzywne.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz