Souvlaki, Grecja
Jest to bardzo popularny kebab w Grecji, podawany formie szaszłyka. Zazwyczaj podawany z chlebkiem pita lub ziemniaczanymi talarkami z sosem tzatziki. My podajemy przepis na tą coraz popularniejszą opcje z ziołowymi talarkami ziemniaczanymi.Składniki:
- pierś z kurczaka 500g
- małe pomidorki
- jedna papryka
- sok z połowy cytryny
- jedna cebula
- bazylia i oregano
- czerwona papryka
- oliwa
- pieprz i sól
- ziemniaki 500g
Sos - jogurt naturalny 200g
- jeden niewielki ogórek
- po kilka kropel oliwy i soku z cytryny
- koperek
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać papryką, bazylią i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i zostawić na około godzinę. W tym czasie należy ugotować ziemniaki i przyrządzić sos. Należy dodać składniki, po czym wymieszać je. Po odczekanym czasie zamarynowane mięso nadziać na patyki przeplatając z posiekaną cebulą, papryką i pomidorkami. Ziemniaki można również posypać śródziemnomorskim przyprawami. Wszystko grillować lub piec w piekarniku.
Mięso pokroić w kostkę, skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać papryką, bazylią i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i zostawić na około godzinę. W tym czasie należy ugotować ziemniaki i przyrządzić sos. Należy dodać składniki, po czym wymieszać je. Po odczekanym czasie zamarynowane mięso nadziać na patyki przeplatając z posiekaną cebulą, papryką i pomidorkami. Ziemniaki można również posypać śródziemnomorskim przyprawami. Wszystko grillować lub piec w piekarniku.
fot/sotastysoyummy.blospot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz