niedziela, 28 lipca 2013

Kebab na weekend


Souvlaki, Grecja

Jest to bardzo popularny kebab w Grecji, podawany formie szaszłyka. Zazwyczaj podawany z chlebkiem pita lub ziemniaczanymi talarkami z sosem tzatziki. My podajemy przepis na tą coraz popularniejszą opcje z ziołowymi talarkami ziemniaczanymi.
Składniki:

  • pierś z kurczaka 500g                                     
  • małe pomidorki
  • jedna papryka
  • sok z połowy cytryny
  • jedna cebula
  • bazylia i oregano
  • czerwona papryka
  • oliwa
  • pieprz i sól
  • ziemniaki 500g
    Sos
  • jogurt naturalny 200g
  • jeden niewielki ogórek
  • po kilka kropel oliwy i soku z cytryny
  • koperek
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać papryką, bazylią i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i zostawić na około godzinę. W tym czasie należy ugotować ziemniaki i przyrządzić sos. Należy dodać składniki, po czym wymieszać je. Po odczekanym czasie zamarynowane mięso nadziać na patyki przeplatając z posiekaną cebulą, papryką  i pomidorkami. Ziemniaki można również posypać śródziemnomorskim przyprawami. Wszystko grillować lub piec w piekarniku.
fot/sotastysoyummy.blospot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz