wtorek, 23 lipca 2013

Sosy do kebaba

Kebab pierwotnie był jedynie rodzajem potrawy składającej się z samego mięsa, tak jak u nas na przykład kotlet mielony. Był to duży kawał mięsa wcześniej marynowany w przyprawach i ziołach, a następnie pieczony nad ogniem. Dzisiaj został unowocześniony w całej Europie. Podajemy go teraz w różnego rodzajach pitach i naleśnikach, z warzywami i oczywiście z sosami. Bo to one dzisiaj nadają potrawie wschodniego charakteru. Każdy kebab je serwuje, jeden lepsze, drugi gorsze. Najczęściej w trzech odmianach: ostrej, łagodnej, a nawet czosnkowej. Ale jak zrobić taki prosty sos, mając tylko produkty z pobliskiego sklepu?
Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą takie składniki.
Sos ostry: koncentrat pomidorowy, około 20ml oleju, słodka papryka i kurkuma w proszku oraz jak najdrobniej zmielona papryka chilli, wszystko ewentualnie rozcieńczyć przegotowaną wodą i gotowe.
Sos czosnkowy: 2 rozgniecione ząbki czosnku, 200ml naturalnego jogurtu, 200ml majonezu, kilka kropel oleju i kolendra.

fot/pizzaprzepisy.istore.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz