niedziela, 4 sierpnia 2013

Kebab na weekend

Manisa kebab, Turcja

Ten kebab pochodzi z zachodniej Turcji, okolic Manisy i Izmiru. Jest to mięso mielone zrolowane w cienkie wałeczki, podane, z pitą i sosami: pomidorowym i jogurtowym.
Składniki:
fot/turcjawsandałach.pl

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowina, lecz można spróbować również użyć kurczka lub jagnięciny)
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielna papryka
  • ser
  • olej, sól, pieprz
  • Pita
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 15g drożdży
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • po 1 łyżce soli i cukry
    Jak zrobić sosy opisano w poprzednim poście.
Przygotowanie:
Pita- do ciepłej wody dodajemy drożdże i trochę mąki, zostawiamy na około 20min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników. Formujemy ciasto na dość grube placki (około 8) i zostawiamy na około 30min do wyrośnięcia. Na koniec pieczzemy w 200st przez 10min.
Kebab- mięso formujemy na małe wałeczki i podsmażamy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Resztę warzyw kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie dolewając dużą szklankę wody. Dusimy aż woda wyparuje. Na końcu pitę polewamy sosę i kładziemy resztę składników, możemy dodać również ser, podpiekamy przez 15minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz