Manisa kebab, Turcja
Ten kebab pochodzi z zachodniej Turcji, okolic Manisy i Izmiru. Jest to mięso mielone zrolowane w cienkie wałeczki, podane, z pitą i sosami: pomidorowym i jogurtowym.Składniki:
fot/turcjawsandałach.pl |
- 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowina, lecz można spróbować również użyć kurczka lub jagnięciny)
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielna papryka
- ser
- olej, sól, pieprz
- Pita
- 3 szklanki pszennej mąki
- 15g drożdży
- szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżce soli i cukry
Jak zrobić sosy opisano w poprzednim poście.
Przygotowanie:
Pita- do ciepłej wody dodajemy drożdże i trochę mąki, zostawiamy na około 20min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników. Formujemy ciasto na dość grube placki (około 8) i zostawiamy na około 30min do wyrośnięcia. Na koniec pieczzemy w 200st przez 10min.
Kebab- mięso formujemy na małe wałeczki i podsmażamy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Resztę warzyw kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie dolewając dużą szklankę wody. Dusimy aż woda wyparuje. Na końcu pitę polewamy sosę i kładziemy resztę składników, możemy dodać również ser, podpiekamy przez 15minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz